f_7475cl7gbm_1383d8f

Coperta proiectului "Soldatul nepereche"

Începutul

În anii ’80 exista în Belarus formaţia „Солнечная сторона”  („Partea însorită”), ale cărei texte şi muzică erau scrise de către Mihail Karasiov. „Pe atunci, toţi eram bolnavi de literatură: Marquez, Borges, Cortazar – de scriitorii curentului literar de realism magic latino-american, dar şi de reprezentanţi ai curentului „tinerii patruzecişti”, în frunte cu Anatoli Kim. Aveam aceeaşi concepţie: să facem o muzică în stilul în care erau realizate în text acele coduri literare apropiate preocupărilor noastre de atunci”, povesteşte Mihail Karasiov. Mai târziu,influenţa literară asupra muzicii lui s-a

180px-pavicm

Scriitorul sârb Milorad Pavić, inspiratorul proiectului

îmbogăţit cu opera unui „Borges slav” – scriitorul sârb Milorad Pavić. În timp, formaţia s-a destrămat, însă au rămas cântecele interesante prin concepţie şi misterioase prin sens. Şura şi Liova, membrii formaţiei Bi-2, au hotărât să le readucă la viaţă şi să realizeze un album construit în totalitate pe baza creaţiei lui Mihail Karasiov.

Totul a început cu compoziţia oarecum ciudată şi neasemănătoare cu nimic „Нечётный воин” („Soldatul nepereche”), scrisă cu trei ani înainte de către Liova şi Şura, şi finisată de producătorul şi instrumentalistul Oleg Cehov sub influenţa muzicală a unchiului lui Şura – poet şi muzician, autorul unor cântece Bi-2 precum „Мой рок-н-ролл”, „Война”, „Она”, „Забери меня отсюда” – Mihail Karasiov. Cântecul constă din cinci părţi diferite ca stil şi compoziţie, în care răsună un citat din scriitorul sârb Milorad Pavić în limba maternă a acestuia, în care regăsim pian, violoncel şi bas, vocal, fragmente electronice trip-hop, şi în care s-a găsit loc chiar şi pentru linişte. Ca şi cărţile lui Pavić, numite „literatură nealiniată” (cărţile acestuia sunt cunoscute pentru faptul că pot fi lecturate începând cu orice parte a acestora şi în orice sens), această piesă a devenit prima „muzică nealiniată”, care poate fi ascultată începând cu orice fragment. Astfel, sensul se modifică, dar nu se pierde.

53

Diana Arbenina, Inna Jelannaia, Linda

Imediat după finalizarea piesei a devenit clar că aceasta nu poate fi nici bonus-track, fiind prea complexă, şi nici nu se poate număra printre piesele formaţiei Bi-2, fiind puternic diferită stilistic. Prin urmare, a fost lăsată deoparte, pentru a deveni mai târziu baza proiectului cu acelaşi nume.

Proiectul

„Soldatul nepereche” s-a dezvoltat ca un proiect diferit de tot ceea ce realizase nu numai Bi-2, ci şi oricare altă formaţie din Rusia, devenind un side-project în care muzicienii se adună pentru a crea ceva absolut nou, vezi, în Occident, Talking Heads sau Gorillaz. Motorul „soldatului nepereche” au fost Liova şi Şura, creierul – Mihail Karasiov, iar urechea – Oleg Cehov. Într-un final, o singură piesă, de la care a pornit totul, a devenit un disc dublu de 21 de compoziţii, pe care şi-au lasat amprenta un număr mare de staruri rock şi nu numai de primă mărime, din Rusia, Belarus, Letonia, Israel şi Portugalia.

„Soldatul nepereche” este o apariţie în care s-au unit mai multe „plăci” culturale; din punct de vedere muzical, albumul este rock-and-roll, trip-hop şi singer song writing. Aducând cu sine refuzul constantelor temporale, geografice şi stilistice, „Soldatul nepereche” este un art-project cu tematică filosofico-literară.

Cine este soldatul nepereche?

Soldatul fără pereche este acela care nu se află în rând cu ceilalţi, este cel care nu se avântă la luptă, ci ştie cum să o evite, şi este gata să îşi dedice viaţa scopului de a nu mai avea loc nicio luptă.  În aceasta şi constă forţa lui, care duce la victoria sa morală.47

„Nepereche” înseamnă acela care va fi următorul. Pentru aceasta este nevoie de puteri pe care nu le deţine oricine, este nevoie de o forţă de intermediere şi de o atenţie care nu sunt accesibile altora. Nepereche este acela ce poate merge înainte. Şi acesta este răspunsul nostru” – Liova, Bi-2

„Ideea este cuprinsă într-o realitate foarte simplă: în fiecare om există o oarecare originalitate, o lipsă de programare, care se manifestă în condiţii foarte nespecifice, la fiecare în alt fel. Iar aici logica este inversă: omul care nu luptă, nu apără, ci dimpotrivă, vorbeşte despre faptul că nu trebuie să mori pentru nişte poziţii şi convingeri, are dreptate. Cea mai importantă valoare este viaţa. Victoria nu constă în câştigarea unei lupte, ci în faptul că lupta nu a avut loc. Şi tocmai de aceea, soldatul este nepereche” – Mihail Karasiov

Neciotnîi voin (Soldatul nepereche)


b2_arbenina03

Şura şi Liova Bi-2, împreună cu Diana Arbenina

Za oknami (La ferestre) – Bi-2

La ferestrele tale se vede pădurea

În ea, cineva merge pe frunzele din miez de noapte

Haide să ne iertăm drumul cel fără de minuni

Şi toamna să ne-o găsim, fără disperare


La ferestrele tale e ploaie târzie

Cu fiece strop, fie să încălzească zi după zi

Şi, plângând minciuna trandafirului galben,

Hai să salvăm tot ceea ce a mai rămas în inimă


La ferestrele tale este linişte

Împletită din lungi aşteptări

Împreună cu ea, eu plec la începutul zilei

Aleasă de mine pentru despărţire


Plecând, se-mplinesc toate ursitele

Într-o obişnuită şi veşnică tăcere

Iar eu rămân să te aştept pe tine

La ferestrele amintirilor tale…


Soldat – Mihail Karasiov


Numele meu este soldat, dacă aude careva

Am o puşcă de asalt şi mi-am pierdut minţile

Şi trăiesc la întâmplare, şi respir la comandă

O situaţie fără folos


Numele meu este soldat, dacă ştie careva

Am o puşcă de asalt, uneori neîncărcată

Iar atunci, singura misiune e să supravieţuiesc

Moartea ţine de aleatoriu, aşa stă treaba


Dacă am îngheţat complet, dacă mintea-mi a obosit

Rulez un joint şi suflu înafară ce-a mai rămas

În lume ceva nu este cum trebuie, ceva a putrezit rău

Atâţia de-ai noştri au rămas acolo, unde soarele s-a răcit


Numele meu este soldat, dacă asta înseamnă ceva

Din toate decoraţiile posibile, eu îmi aleg norocul

Am o puşcă de asalt şi un drum fără sfârşit

Numele meu este soldat şi nu îl schimb


Tî ne odin (Nu eşti singur) – Prāta Vētra (Brainstorm)

 

Nu eşti singur

Nu ţin la inimă ceea ce odată am iertat,

17

Cântăreţul leton Renārs Kaupers, frontman-ul formaţiei Prāta Vētra/Brainstorm, interpret al piesei "Ты не один" ("Nu eşti singur") din cadrul proiectului "Soldatul nepereche"

deschizând întâmplător acest cer spre nicăieri

Nu eşti singur acolo unde umbra înnoptează

Cei ce nu dorm vor pleca în zori cu ochii închişi


Pe drumul cel fără de speranţă

Cât îţi semănăm cu toţii

Fie să reuşeşti să-ţi găseşti ceea ce cauţi

şi, poate, şi liniştea


Pe drumul cel fără de speranţă

Prin semne neînţelese mie

Fie să reuşeşti să găseşti

Ceea ce, arzând, devine lumină


Tu ai plecat, n-ai reuşit să te ierţi

Atât de departe, însă eu oricum nu pot uita

Tu nu eşti singur, tu mă vei visa

Şi vede Domnul că în captivitatea drumurilor nu se cade să fii singur


Şi fie ca nimeni să nu explice, nimeni pe lume să nu spună

Ce foc arde în suflet, ce durere stă de strajă

Ce muzică răsună, ce nu e de vânzare

Şi de ce doare mereu când soarta îşi înnoadă bocceluţa..

Reclame